woensdag 6 oktober 2010

Jan V

Zoon van Jan IV

streed te Baesweiler in 1371 aan de zijde van Hertog Wenceslas van Luxemburg tegen de Hertog van Gelder maar verloor. Hij werd gevangen genomen en slechts tegen een hoge prijs vrijgekocht.
Het volk van Sterrebeek moest het gelag betalen in de vorm van jaarlijkse belastingen. Sindsdien werden er regelmatig volkstellingen en heerdtellingen gehouden. In die tijd waren de bewoners van Ter Meeren niet populair maar bijzonder gevreesd omwille van hun strenge straffen.


 

                                         

De hertog van BourgondiĆ«, Filips de Goede erft Limburg en Brabant, die zo deel gaan uitmaken van de Bourgondische Nederlanden.
In 1450 begint de expansietijd van het Hof Ter Meeren. Er wordt een vleugel bijgebouwd in Brabantse Renaissance en een kapel door Jean VIII Van der Meeren in 1449, burgemeester in 1477.


De taak van de Ter Meeren aalmoezenier was waarschijnlijk het uitdelen van brood aan de
armen. Door de permanente crisissfeer in de Late Middeleeuwen kenden de armen een grote
bestaansonzekerheid. Een kwart van de stadsbevolking leefde permanent op de rand van het bestaansminimum. Het waren vooral nietgespecialiseerde arbeiders, die onregelmatig werkten tegen lage lonen. Zij konden zodoende niets sparen, waardoor een plotse prijsstijging van het brood dramatische gevolgen had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten